Behoud van spierkracht

Er is een directe relatie tussen spierkracht en levenskwaliteit. Zonder spierkracht kun je niets. En met minder spierkracht kun je dus ook minder. Stel je voor dat je beenspieren te slap zijn om zelfstandig uit je stoel te komen. Dat betekent, dat je zonder hulp niet kan opstaan. Je bent dan dus afhankelijk van iemand anders om je te kunnen verplaatsen. Hetzelfde geldt voor de kracht in je romp, je borst, armen en schouders. Hoe meer spierkracht, hoe meer je kunt en hoe meer je kunt genieten van het leven. Hoe beter je kwaliteit van leven.

Niet alleen je levensstijl, maar ook het simpele feit dat je ouder wordt, zorgt ervoor dat je spierkracht verliest. Dit heet sarcopenie. Dat proces start al vanaf je 25e. De gevolgen hiervan merk je niet direct, maar kunnen op latere leeftijd dramatisch zijn. We kennen ze allemaal. Hart- en vaatziekten, rug- en nekklachten, diabetes, kanker, dementie, Burn out, depressie … Meer en meer mensen krijgen hiermee op steeds jongere leeftijd te maken. Geen enkel medicijn lijkt te helpen, omdat de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt. Dat is het feit dat we te weinig bewegen.

In het plaatje hierboven zie je het niveau van spierkracht afgezet tegen je leeftijd (zwarte lijn). Tot je 25e bouw je spierkracht op. Daarna neemt het langzaam af. De snelheid van afname kun je zelf beïnvloeden. Doe je aan krachttraining, dan zal de afname langzamer gaan (groene lijn). Hierdoor kun je het moment waarop je “pijnvrijheid” en de “vrijheid om te doen wat je wilt” met jaren uitstellen. Ook de leeftijd waarop je hulpbehoevend wordt, wordt daarmee veel hoger (oranje lijnen). 
De rode lijn laat zien wat de gevolgen zijn van het feit dat de jeugd veel minder sport en daardoor al een achterstand heeft bij de opbouw van spierkracht.

Gewoon meer bewegen, zoals wandelen en fietsen, is een druppel op een gloeiende plaat en is niet voldoende. Het enige middel dat helpt is krachttraining, dat is bewezen. Helaas zijn er nog te weinig mensen zich daarvan bewust. Als dat wel zo zou zijn, zou iedereen aan spiertraining doen. Krachttraining is onmisbaar en essentieel op elke leeftijd, het hoort bij een gezond leven.

Fit in Ambacht maakt krachttraining door de Milon cirkel voor iedereen haalbaar en vaak zelfs leuk. Dat maakt ons anders dan andere sportscholen. Dat kun je zelf ervaren. Wij vinden het onze plicht om iedereen hiervan bewust te maken. Naar de fitness gaan doe je niet alleen omdat het leuk is. Je moet eigenlijk naar de fitness om je spieren te behouden en goed in je vel te zitten. Spiertraining is essentiëel op elke leeftijd voor je gezondheid. Zelfs voor kinderen, zeker voor volwassenen. Je bent bovendien nooit te oud om met krachttraining te beginnen.

Zoals je 2x per dag je tanden poetst om je gebit te onderhouden, moet je 2 keer per week krachttraining doen om je hele lichaam te onderhouden. Gun jezelf kwaliteit van leven en blijf investeren in je gezondheid. Het is het belangrijkste dat je hebt. En dat kan al met 2x per week 35 minuten op de Milon cirkel.