Betere vetverbranding

Veel mensen weten niet wat voor effect krachttraining heeft op het menselijk lichaam. Daarnaast verkiezen de meeste mensen cardiotraining boven krachttraining in verband met het aantal calorieën. Dit is gedeeltelijk waar, maar gedeeltelijk ook weer niet. Bij krachttraining draait het namelijk grotendeels om het zogenaamde afterburn-effect. Het Afterburn-effect klinkt als een moeilijke term, maar is eigenlijk niet meer dan de letterlijke vertaling ervan: bij krachttraining ga je verbranden á de workout.

Hoe werkt dit afterburn-effect?

Bij krachtoefeningen ontstaan er kleine scheurtjes in je spierweefsel (en dat is goed!). Deze kleine scheurtjes moeten vervolgens weer hersteld en gevoed worden. Voor dit herstelproces heeft je lichaam energie nodig, waardoor je calorieën gaat verbranden. Je verbrandt in totaal dus meer dan alleen wat er tijdens de training gebeurt. Dit afterburn-effect resulteert in een net zo effectief – of misschien nog effectiever – resultaat dan cardiotraining.

Daarnaast heeft krachttraining nóg een ander groot voordeel ten opzichte van cardiotraining. Naast de korte termijn voordelen van krachttraining, biedt krachttraining ook lange termijn voordelen. Zo zal je verbranding op lange termijn altijd hoger zijn.

Hoezo?

Wanneer je voldoende traint, blijf je meer spierweefsel aanmaken. Spieren verbranden in rustfase (dus wanneer je thuis op de bank zit, of zelfs wanneer je slaapt) calorieën. Dus op de lange termijn is dit een groot voordeel. Belangrijk is wel dat je aan krachttraining blijft doen en niet na een paar sessies stopt.

Trainen vs. Eten

Je lichaam verbruikt meer en meer energie naarmate je gespierder wordt. In principe is het dus zo dat je meer kan eten zonder aan te komen. Of: blijf hetzelfde voedingspatroon aanhouden om af te vallen. De combinatie tussen krachttraining en een goed voedingspatroon is misschien wel het belangrijkste van het hele proces van afvallen. Je kunt nog zo veel krachttraining doen, maar als je daarnaast ongezond (blijft) eten, ga je nooit afvallen.

Voordeel krachttraining op vetverlies

Spierweefsel is nodig om energie te verbranden en daarom kun je zeggen dat een verlies aan spiermassa dus een nadelig effect heeft op je vetverbranding. Een afname van spiermassa leidt dus tot een lagere vetverbranding in zowel rusttoestand als bij inspanning. Op korte termijn zul je inderdaad gewicht verliezen als je spiermassa afneemt, want spieren wegen ook iets. Op lange termijn is dit echter niet wenselijk: je wilt vet verbranden en geen spieren.

Overigens is een combinatie tussen cardio- en krachttraining het beste om effectiever af te vallen. Cardio verbrandt meer calorieën tijdens de training, met krachttraining krijg je een langduriger calorieverbranding. Op de Milon cirkel bij Fit in Ambacht combineer je automatisch cardio- en krachttraining in de 2 trainingsrondes die je doet.