Vermindering van artrosepijn

Krachttraining bij artrose en gewrichtspijn klinkt misschien als een slecht idee, maar het is eigenlijk een bewezen manier om artrosepijn te beheersen en te verlichten.

Artrose en krachttraining, goed of slecht?

Een woord: goed. Beter zelfs dan u denkt. Krachttraining helpt uw ​​spieren sterk te houden – en sterke spieren ondersteunen uw gewrichten.

Maakt krachttraining artrose erger?

Nee, krachttraining maakt uw artrose niet erger. Spieropbouwende oefeningen zijn een belangrijk onderdeel van uw plan om artrose te beheersen en iedere goede arts zal het aanbevelen. Of u nu artrose een auto-immuunziekte, ontstekingsvorm zoals reumatoïde artritis of artritis psoriatica heeft.

Waarom helpt krachttraining tegen artrose?

Wat zegt de wetenschap?

Krachttraining verlicht gewrichtspijn en stijfheid. Diverse onderzoeken gepubliceerd in het tijdschrift Reumatology suggereren dat het versterken van de spiergroepen rond aangetaste gewrichten de functie verbeterd en de pijn verlicht bij mensen met artrose. In een ander onderzoek ontdekten Finse onderzoekers dat vroege RA-patiënten die twee keer per week krachttrainingsoefeningen deden gedurende twee jaar, spierkracht tot 59 procent verbeterden; ze zagen ook meer afname van ontsteking, pijn, ochtendstijfheid en ziekteactiviteit in vergelijking met RA-patiënten die alleen bewegingsoefeningen deden.

Daarnaast toonde een overzicht van 8 studies met senioren met artrose aan, dat krachttrainingsprogramma’s de pijn van de deelnemers met 35% verminderden en hun onderste ledematensterkte en functie met 33% verhoogden in vergelijking met de controlegroepen.

Artrose in de knie

Artrose komt vaak voor in de knie. Dit komt omdat de knie een complex gewricht is die naast de scharnierfunctie, ook een beetje kan draaien en schuiven. Dit alles kan na verloop van tijd leiden tot artrose in de knie. Door krachttraining te doen versterk je de spieren, banden en pezen in en rondom het kniegewricht waardoor de knie beter op zijn plaatst blijft en schokken beter opgevangen worden. Daarnaast zorgt de juiste hoeveelheid belasting voor een betere doorbloeding en de aanmaak van gewrichtsvloeistof wat slijtage tegengaat.