Medicijn tegen ziektes: myokines

Myokines zijn hormoonachtige stoffen die ervoor zorgen dat je weerstand verhoogt, waardoor je bv. minder kans hebt om griep te krijgen, maar ook de kans op chronische ziekten zoals diabetes type 2, hartklachten en zelfs kanker kun je verkleinen. 

Naarmate je ouder wordt, ga je meestal minder fysieke activiteiten doen. Dit heeft gevolgen voor de spiermassa en spieractiviteit. De spieren zijn een belangrijk immuunregulerend orgaan. Zij genereren hormoonachtige stoffen, myokines genaamd. Myokines hebben ontstekingsremmende en immuunbeschermende effecten. Ze worden ook wel de apotheek van het menselijk lichaam genoemd. Deze myokines worden afgegeven als de spier zich samentrekt. Dit gebeurt bij krachttraining (en niet bij bv. rustig fietsen of wandelen). Verschillende onderzoeken geven aan dat het handhaven van fysieke activiteit immuunvoordelen geeft bij oudere volwassenen. Het vermindert bijvoorbeeld de systemische ontsteking die gepaard gaat met chronische leeftijdsgerelateerde ziekten, zoals diabetes type 2 en kanker. Daarnaast zorgt het voor een betere verwerking (verbranding) van vetweefsel, waardoor het een gunstig effect heeft op je lichaamssamenstelling. Andersom werkt het ook: minder fysieke inspanning (= stoppen met sporten) leidt tot een lagere afgifte van myokines en daarmee een grotere kans op ontstekingsgerelateerde ziektes.

Het samentrekken van je spieren zorgt voor aanmaak van een stofje, PGC-1alfa genaamd. Dit stofje verhoogt de aanmaak van energie in de energiecentrales van je lichaam en stimuleert de aanmaak van myokines. Dit zijn hormonen en signaalstoffen die door spiercellen geproduceerd worden. Veel van deze myokines hebben een verjongend effect op het lichaam. Hieronder een overzicht van de verschillende gebieden waarop myokines invloed hebben. 

krachttraining

In het bovenstaande plaatje zie je dat myokines ontzettend veel voordelen hebben. Zo versterken ze de botten, remmen ze de groei van kankercellen in de borsten, stabiliseren ze de bloedsuikerspiegel en verhinderen ze de groei van tumoren in de darm. Alsof dat niet genoeg is, worden ontstekingen geremd en stimuleren myokines de aanmaak van nieuwe zenuw- en hersencellen.

De Milon cirkel bij Fit in Ambacht maakt het heel gemakkelijk om aan krachttraining te gaan doen en je spieren aan het werk te zetten. Met 2x per week een training van 35 minuten kan ook jouw lichaam myokines aanmaken en maak je je eigen “medicijnen”.